Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zupełnie inaczej postrzega żywienie niż świat zachodni. Opiera się ono na zasadzie równowagi między pięcioma podstawowymi elementami: drewnem, ogniem, ziemią, metalem i wodą. Elementy te reprezentowane są przez różne organy i funkcje ciała, a kluczowym celem jest utrzymanie równowagi między nimi. Istnieje przekonanie, że to, co jemy, ma istotny wpływ na nasze zdrowie a poprzez odpowiednią dietę możemy wspierać naturalne mechanizmy samoleczenia organizmu. Żywność jest postrzegana nie tylko jako źródło energii i odżywienia, ale także jako sposób na wspieranie równowagi organizmu.
W trakcie webinaru poznasz podstawowe zasady diety zgodnej z TMC oraz jak możemy wykorzystać koncepcję Kuchni Pięciu Przemian w praktyce kulinarno-żywieniowej. Zostanie poruszony temat rytmu dobowego i chińskiego zegara dobowej aktywności narządów. Dowiesz się, jak różne godziny dnia korelują z aktywnością poszczególnych organów według TMC i jak dieta może wpływać na tę równowagę.
Kiedy? 26 kwietnia 2024
O której? 11:30-12:45
Gdzie? On-line