

PZU Zdrowie jest jednym z największych ogólnopolskich operatorów medycznych. W sieci medycznej PZU Zdrowie znajduje się: 130 placówek własnych, w tym pracownie diagnostyki obrazowej, 2400 placówek partnerskich w 600 miastach w Polsce, infolinia medyczna, portal pacjenta mojePZU oraz Centrum Telemedyczne. PZU Zdrowie zapewnia opiekę zdrowotną w formie abonamentów dla firm oraz klientów indywidualnych, a także w ramach NFZ.

Firma Mikropolis od 1991 roku dostarcza profesjonalny sprzęt medyczny i naukowo-badawczy.
Jest wyłącznym dystrybutorem włoskiej firmy COSMED, światowego lidera w produkcji przenośnych i stacjonarnych systemów do badań wysiłkowych układu krążeniowo-oddechowego CPET (K5, Quark CPET, Q-NRG Max), kalorymetrów – do pomiarów spoczynkowego wydatku energetycznego (Quark RMR), spirometrów oraz innowacyjnego systemu BOD POD – do pomiaru gęstości i składu ciała metodą wyporu powietrza (ADP).
W ofercie posiadają także analizatory składu ciała wykorzystujące metodę pomiaru bioimpedancji (BIA) dwóch wiodących firm AKERN i BODYSTAT. Oferowane urządzenia są zgodne z wymaganiami europejskiej dyrektywy medycznej.
Firma Mikropolis jest wyłącznym, autoryzowanym przedstawicielem firmy Actigraph LLC. i oferuje akcelerometry wykorzystywane do badań naukowych na całym świecie.
Akcelerometry ActiGraph wGT3X-BT oraz LEAP używane są przez naukowców w celu detekcji i śledzenia aktywności fizycznej oraz wydatku energetycznego związanego z aktywnością fizyczną, jak i zbierania informacji na temat snu i czasu czuwania. Dedykowane oprogramowanie ActiLife umożliwia gromadzenia danych, analizę parametrów aktywności fizycznej oraz parametrów snu, uzyskanych z urządzeń Actigraph. Podczas szkolenia, pokazujemy w jaki sposób konfigurować akcelerometry oraz jak analizować dane w programie ActiLife.
W ich asortymencie jest również precyzyjny sprzęt antropometryczny szwajcarskiej firmy GPM (dawniej Siber-Hegner) – cyrkle kabłąkowe i suwakowe, antropometry, fałdomierze, dynamometry, wagi osobowe, goniometry, taśmy antropometryczne.

Studenckie Koło Naukowe Nutriepigenomiki zostało utworzone w 2017 roku w Zakładzie Chemii Biomedycznej. W zakresie zainteresowań i prac SKN Nutriepigenomiki leżą zależności pomiędzy związkami bioaktywnymi zawartymi w żywności a zmianami epigenetycznymi zachodzącymi u osób zdrowych i chorych. Analizowane są zmiany w szlakach sygnałowych czy regulacji epigenetycznej, w szczególności w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. Wśród Członków Koła znajdują się studenci kierunków dietetyka, lekarski oraz analityka medyczna.
Przedstawicielki Koła Naukowego Nutriepigenomics poprowadzą jeden z webinarów – Dominika Kędzia oraz Wiktoria Kaczmarek.
Wiktoria Kaczmarek w 2021 roku ukończyła studia pierwszego stopnia na kierunku Dietetyka. Przez ten okres aktywnie uczestniczyła w życiu uczelni będąc Przewodniczącą Studenckiego Koła Naukowego Dietetyki w latach 2019-21. Aktualnie studentka V roku Analityki Medycznej. Podczas tych studiów została Przewodniczącą Studenckiego Koła Naukowego Nutriepigenomiki. Swoją wiedzę i umiejętności poszerzała na licznych kursach, szkoleniach i konferencjach. Przez cały okres nauki miała okazję prezentować swoje osiągnięcia na konferencjach naukowych (Congressus Dietetica 2019, Żywienie bez Granic 2019, Kongres Młodej Nauki 2022, IX Międzynarodowa Konferencja Naukowo-Szkoleniowa – Zagrożenia dla zdrowia publicznego ze strony substandardowych i sfałszowanych leków oraz suplementów diety 2023). Największym naukowym zainteresowaniem są zmiany epigenetyczne i ich powiązanie z chorobami nowotworowymi, a także aspekty związane ze starzeniem człowieka. Prywatnie pasjonatka rękodzieła oraz hoduje wdzięczne jaszczurki – anolisy zielone.
Dominika Kędzia obecnie studiuje na VI roku kierunku lekarskiego. Aktywnie angażuje się w działalność wolontariacką oraz pracę w kołach naukowych, rozwijając swoje zainteresowania w obszarach biologii molekularnej, genetyki, onkologii oraz psychiatrii. Prywatnie uwielbia dobrą literaturę i wycieczki rowerowe.
Prof. dr hab. n. med. Jakub Fichna – prowadzący webinar

Prof. dr hab. n. med. Jakub Fichna jest farmaceutą i biochemikiem specjalizującym się w gastroenterologii. W 2016 r. uzyskał tytuł profesora nauk medycznych. Obecnie pełni funkcję kierownika Zakładu Biochemii oraz Katedry Biochemii i Chemii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. W pracy badawczej zajmuje się fizjologią i patofizjologią układu pokarmowego, projektowaniem i syntezą potencjalnych leków oraz mechanizmami chorób zapalnych, nowotworowych i czynnościowych przewodu pokarmowego. Jest autorem ponad 200 prac oryginalnych i ponad 140 prac przeglądowych oraz licznych zgłoszeń konferencyjnych. Swoje prace publikował m.in. w American Journal of Gastroenterology, Journal of Crohn’s and Colitis, British Journal of Pharmacology, Inflammatory Bowel Diseases, Pharmacological Reviews, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Advances in Nutrition. Współautor patentów, w tym międzynarodowych. W 2015 r. jako pierwszy Polak otrzymał Rising Star Award, przyznawaną przez Komitet Narodowy i Naukowy United European Gastroenterology. Wcześniej, w ramach National Societies Committee UEG, mianowano go na stanowisko National Societies Committee Young Committee Member oraz na przewodniczącego UEG Young Talent Group. W 2015 r. otrzymał nagrodę naukową Prezesa PAN, w 2017 r. nagrodę Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego, a w 2018 r. Nagrodę Ministra Zdrowia. Laureat Stypendium Fulbrighta (Senior Award, 2022); staż naukowy odbył w Mayo Clinic (Rochester, MN, USA). Laureat nagrody „Łódzkie Eureka” (2016 r.) oraz Złoty OTIS za Dorobek Życia w Farmacji (2023 r.). Otrzymał liczne Nagrody JM Rektora Uniwersytetu Medycznego w Łodzi (zespołowe i indywidualne).
Dr n. med. Daria Domańska-Senderowska dietetyk – prowadząca webinar

Karolina Kuchta Koordynator ds. profilaktyki zdrowotnej w PZU Zdrowie – prowadząca webinar

Karolina Kuchta z wykształcenia jest dietetykiem klinicznym i psychologiem. W gabinecie łączy te dwie dziedziny, żeby jak najlepiej zrozumieć i pomóc swoim pacjentom. Preferuję podejście holistyczne, które uwzględnia zarówno fizyczne, jak i psychiczne aspekty zdrowia. Lubi trudne przypadki – dietoterapia w chorobach, jak i wielokrotne, nieudane próby odchudzania są dla niej zawsze wyzwaniem. Specjalizuję się w układaniu diet w różnych jednostkach chorobowych, a także w pracy nad motywacją pacjentów do walki o siebie i swoje zdrowie w chorobach przewlekłych. Na co dzień pracuję w szpitalu onkologicznym wspierając pacjentów w walce z nowotworami oraz w poradni jako dietetyk kliniczny. Prywatnie – mama, żona, miłośniczka zwierząt i jogi.
Webinar: Dieta a zdrowa skóra – jak jedzenie wpływa na trądzik i inne problemy skórne? Jakie znaczenie ma dieta w walce z trądzikiem i innymi chorobami skóry? Czy eliminacja nabiału naprawdę pomaga? Jakie produkty wspierają zdrową cerę, a które mogą jej szkodzić?
Podczas webinaru dowiesz się:
Na koniec sesja Q&A. Spotkanie skierowane jest zarówno do osób zmagających się z trądzikiem, jak i wszystkich, którzy chcą zadbać o skórę „od wewnątrz”.
Dr n. med. Michał Wiśniewski


Dr Paulina Konrad

Dr Paulina Konrad jest wykładowcą akademickim, dietetykiem klinicznym oraz pasjonatką zdrowego stylu życia. Jest również autorką i współautorką licznych publikacji naukowych. Finalistka ogólnopolskiego konkursu żywieniowego dla dietetyków: „Mądre żywienie, zdrowe pokolenie”. Pani Dr Paulina Konrad szczególnie specjalizuje się w dietetyce klinicznej w zakresie chorób autoimmunologicznych i gastrologicznych a także w żywieniu po zabiegach bariatrycznych. Współpracuje z Rządową Agencją Badań Medycznych w roli Eksperta oraz z Powiatowym Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli w Pabianicach w roli Specjalisty.
Dr n.med. Aleksandra Błońska

Dr n.med. Aleksandra Błońska jest wykładowcą, asystentką w Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej oraz dietetykiem klinicznym. Specjalizuje się w chirurgicznym leczeniu otyłości.
Dr hab. n. o zdr. Agnieszka Guligowska

Dr hab. n. o zdr. Agnieszka Guligowska, profesor Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Pracuje jako badacz i dydaktyk; od 30 lat specjalizuje się w żywieniu osób starszych, profilaktyce i leczeniu niedożywienia, zespołu słabości (frailty) oraz sarkopenii. Jest członkiem towarzystw naukowych ESPEN i POLSPEN. Jej rozprawa doktorska i habilitacyjna dotyczyły stanu odżywienia, niedoborów pokarmowych oraz związanych z nimi zaburzeń sprawności funkcjonalnej osób starszych. Prowadzi warsztaty żywieniowe zarówno dla seniorów, jak i dla ekspertów. Angażuje młodych dietetyków w pracę z osobami starszymi, zachęcając do większej uważności na potrzeby tej grupy. Regularnie dzieli się wiedzą podczas konferencji i kongresów.
W ramach wielu projektów europejskich, m.in. SCOPE, VIGOUR i BELLIS, prowadziła badania naukowe skoncentrowane na problemach pacjentów geriatrycznych. Opracowała modele opieki skoordynowanej sprzyjające utrzymaniu sprawności funkcjonalnej osób starszych. Odpowiadała za projektowanie i realizację pilotaży, zbieranie i analizę danych, opracowanie zaleceń klinicznych oraz szkolenia zespołów. Obecnie planuje kolejne badania dotyczące profilaktyki odwodnienia u osób starszych.
W pracy kieruje się aktualnymi wytycznymi i wynikami rzetelnych badań naukowych, kładąc nacisk na indywidualizację interwencji i systematyczny monitoring efektów. Jest autorką kilkudziesięciu anglojęzycznych publikacji, a jej indeks Hirscha (Web of Science) wynosi 17.