Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zupełnie inaczej postrzega żywienie niż świat zachodni. Opiera się ono na zasadzie równowagi między pięcioma podstawowymi elementami: drewnem, ogniem, ziemią, metalem i wodą. Elementy te reprezentowane są przez różne organy i funkcje ciała, a kluczowym celem jest utrzymanie równowagi między nimi. Istnieje przekonanie, że to, co jemy, ma istotny wpływ na nasze zdrowie a poprzez odpowiednią dietę możemy wspierać naturalne mechanizmy samoleczenia organizmu. Żywność jest postrzegana nie tylko jako źródło energii i odżywienia, ale także jako sposób na wspieranie równowagi organizmu.
W trakcie warsztatu poznasz podstawowe zasady diety zgodnej z TMC oraz jak możemy wykorzystać koncepcję Kuchni Pięciu Przemian w praktyce kulinarno-żywieniowej.
Zostanie poruszony temat rytmu dobowego i chińskiego zegara dobowej aktywności narządów.
Dowiesz się, jak różne godziny dnia korelują z aktywnością poszczególnych organów według TMC i jak dieta może wpływać na tę równowagę.
Warsztat organizowany jest w ramach Łódzkich Senioraliów.
Prowadząca: Aleksandra Burtkiewicz
Kiedy: 19 maja 2025
O której: 12:00 – 13:30
Gdzie: Rektorat UMED